Hardlopen Persoonlijk

Blessure aan mijn rug

Even een kleine update voor mijn trouwe volgers.

Ik zit namelijk met een blessure waardoor ik niet mag hardlopen. K*t ja, kan er niks anders over zeggen (sorry voor mijn taalgebruik).
Zoals sommige van jullie al gemerkt hebben via instagram gaan mijn duurloopjes alles behalve lekker de afgelopen tijd. Ik loop ze met een hoge hartslag, 30/40 seconden langzamer dan van de zomer en dit voelt alles behalve ontspannen. Mijn kuiten staan op knappen en mijn benen voelen als lood. Ook voel ik zo ongeveer elke stap die ik zet in mijn onderrug waardoor ik een andere loophouding ga aannemen en zo ook andere klachten veroorzaak, denk hierbij aan gespannen schouders.

Wat is er precies aan de hand?
Ik kamp al jaren met romp problemen. Normaal was het dan even kraken & gefixt. Echter is het dit keer niet zo simpel. Het straalt nu namelijk door mijn benen.

Ik vond het wel tijd voor een nieuwe fysiotherapeut dit jaar. Iemand die er met een frisse blik naar kijkt en ik had dan ook een beetje hoop dat hij iets zou vinden en me er vanaf kon helpen.
Wat hij constateert is dat ik over mobiel ben. Ik ben heel erg soepel waardoor mijn spieren erg flexibel zijn.
Even een klein lesje anatomie. Je romp (ook wel core genoemd) is verdeeld in 4 verschillende zijde. Aan de voorkant zitten de buikspieren die weer verdeeld zijn in 3 groepen; rechte, schuine en dwarse. Aan de achterkant zit de wervelkolom met alle grote en kleine rugspieren. Aan de bovenzijde zit het middenrif die zorg voor de ademhaling. Aan de onderzijde zitten de bekkenbodem spieren die er voor zorgen dat jij je behoefte kan ophouden of juist kan laten lopen. Ook is de romp erg belangrijk voor verbintenis van je boven- met je onderlichaam. Maar ook de heup-, bil en schouder spieren zijn niet te missen. Denk hierbij aan het moment dat je gaat staan, je zet al je kracht op je benen maar je bovenlichaam valt niet voor of achterover. De romp zorgt er dus voor dat je je gewicht kan verdelen over je hele lichaam.

Even terug naar de klachten die ik heb. De klachten begonnen in mijn onderrug, eigenlijk dezelfde klachten die ik al jaren heb. Jammer genoeg hielpen de afgelopen fysio bezoekjes niet maar werd het zelfs erger. Iets wat we natuurlijk niet willen hebben! Echter is het nu zo erg dat ik niet eens meer relaxt kan rennen zoals jullie hierboven al hebben gelezen. Ook mijn werk in de zorg word belemmerd. Bukken is al een kriem laat staan de mensen die ik moet helpen, denk hierbij aan mensen met een halfzijdig verlammingen en mensen van 120/130 kilo. Zelfs wandelen is soms gewoon zó pijnlijk. Omdat ik zo soepel ben zijn mijn grote spieren erg sterk en moeten mijn kleine spieren hieronder leiden. Waarom het nu zo erg is? Alles bij elkaar. Waarschijnlijk zitten al die kleine spiertjes vast en veroorzaakt dit mijn klachten. Bij mij viel op dat moment ook alles even bij elkaar. Logisch dat mijn benen nu als lood voelen & hardlopen gewoon niet gaat. Maar ook de kramp die ik 1 januari in mijn linker schouderblad kreeg tijdens het duurloopje waardoor ik echt even gestopt ben is vrij logisch.

Wat gaan we er aan doen?
We gaan de kleine spieren dus aanpakken en sterker maken. Zoals deze fysio zei (wat ik eigenlijk wel goed onderbouwd vind); je kan wel elke keer je rug kraken maar dan komen de klachten vanzelf weer terug. Ja ik had oefeningen mee gekregen van de vorige maar die hielpen blijkbaar niet genoeg.

Volgende week maandag mag ik weer terug, dus als jullie het dan leuk vinden kan ik weer een update geven. Voor nu zullen jullie even geen hardloop foto’s zien op mijn profiel. Wel mag ik fietsen en wandelen. Dit ga ik ook zeker doen zolang mijn rug het toe laat. Gisteren was namelijk de 3km fietsroute naar mijn werk alles behalve fijn. Elk hobbeltje voelde ik in mijn rug. Gisteren ben ik heel even naar mijn werk gegaan om even weg te zijn van huis, echter hield ik het niet langer vol dan 3 uur. Samen met mijn teamleider heb ik dan ook besloten het weekend van werk rust te nemen. Ik ken mezelf en als ik er ben dan doe ik meer dan ik eigenlijk mag.

Waar ik nog het meeste van baal, ik zou namelijk volgende week met mijn schema voor de marathon van Rotterdam starten … deze moet dus nog even wachten. Niet echt een fijn begin zo.

Hoe gaan jullie om met blessures en tegenslagen zoals deze?

Liefs Marlou

Over auteur

Hallo, wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Als eerste zal ik mij even voorstellen. Ik ben Marlou Remeeus 28 jaar en woon in Santpoort-noord. Tm 2021 werkte ik fulltime als planner en verzorgende-IG in een verpleeghuis bij mij in de buurt. Daarnaast was/ben ik een fanatieke hardloopster. 15 oktober 2017 heb ik mijn eerste marathon gelopen in Amsterdam. De weken hier naartoe zie je onder het kopje ''road to my first marathon'' in het menu. Daarnaast heb ik een periode gezonde recepten gemaakt. Ik hoop met mijn website andere mensen te inspireren om een gezonde levensstijl te creëren. Omdat ik al 5 jaar met mijn lijf kwakkel staat dit helaas allemaal op een laag pitje. Momenteel ben ik vooral veel in het ziekenhuis te vinden om te kijken wat er loos is. Zodra ik daar meer over weet horen jullie dat van mij en dan is mijn doel om mijn website ook weer op te pakken. Welke content dat gaat zijn is nog even afwachten. Het liefste ga ik weer hardlopen maar dat is ook nog even spannend. Liefs Marlou