Maak depressie bespreekbaar Persoonlijk

Byebye anti depressiva

Toen ik rond juni 2020 begon met anti depressiva wist ik nog de reactie van een vriendin: “Hier ga je nooit meer vanaf komen”. Waarom, dacht ik? Als ik mij straks beter voel en de therapie is over dan ga ik echt afbouwen en stoppen!

Je kunt het Marlou!

Eind januari 2021 was daar het moment dat ik startte met het afbouwschema. Ik wist al dat het afbouwen van antidepressiva heel langzaam gaat, je lijf is er tenslotte al voor een langere tijd aan gewend en het is niet zomaar een pilletje. Samen met de huisarts had ik een schema gemaakt. Ik begon met 100mg per 4 weken en dat wilde ik met een half pilletje (25mg) afbouwen. We kwamen er al vrij snel achter dat dit te snel was voor mijn lijf en ik kreeg ook behoorlijk last van ontwenningsverschijnselen. Ik zat tenslotte nog steeds op ondergewicht en was nog erg ‘kwetsbaar’.

Even stoppen met afbouwen.

Omdat mijn lijf er flink op reageerde stopte ik even met het afbouwen en ging ik weer terug naar 75mg, ik zat destijds op 50mg. Dit was prima, mijn lijf kon daar dan weer even aan wennen, ik kon bijkomen van de heftige reactie en later zouden we wel weer verder gaan afbouwen. Ook kon ik even rustig wennen op mijn nieuwe werk.

Afgelopen zomer, medio juli, was ik er weer klaar voor, merkte ik. Ik was onderhand gewend op mijn nieuwe werk, voelde mij redelijk fit en heb weer een afspraak bij de huisarts gemaakt. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden die er waren. Je hebt namelijk verschillende mogelijkheden om medicijnen af te bouwen. Eén daarvan zijn taperstrips. Dat zijn strips die speciaal in een fabriek in Nederland gemaakt worden. Je kunt dan aangeven welk medicijn, hoeveel milligram je daarvan in één pil wilt en hoe vaak je die hoeveelheid wilt en zo maken ze voor jou strips. Heel makkelijk voor de gebruiker, want je neemt dus maar één pil in en hoeft zo niet medicijnen te breken etc. Helaas zijn deze strips heel duur en worden niet vergoed door de verzekering. Die keuze viel dus al snel af. Toen kwamen we op de mogelijkheid om hetzelfde medicijn in een veel lagere dosis te bestellen, gewoon via de apotheek. Dit leek mij een prima oplossing, echter werden ook deze niet vergoed. De apotheek belde netjes op om te vragen of ik met de vergoeding akkoord ging omdat het een lang en daardoor vrij duur proces zou worden. Ik had dan namelijk € 33,- per week moeten betalen. Ik ben echt wel bereid om wat te betalen, maar omdat ik wist dat ik er minimaal vijf/zes maanden mee bezig zou zijn vond ik dit wel erg prijzig. Gelukkig kwam de apotheek al gelijk met een alternatief: vloeistof. Er bestaat namelijk een vloeistof voor het medicijn dat ik gebruikte, wel van een andere fabriek maar dat is prima. Dit is ideaal voor als je wilt gaan afbouwen. Je kunt het met een spuitje zo optrekken en heel langzaam afbouwen. Je kunt hierdoor ook makkelijk een beetje ‘spelen’ met het medicijn. En dan bedoel ik dat uiteraard niet letterlijk. Mocht ik merken dat ik te snel zou gaan, dan kon ik gemakkelijk weer terug naar de oude dosis, of het iets langzamer afbouwen. Gek genoeg werd dit wel volledig vergoed!

Trots

Uiteindelijk kan ik nu met trots zeggen dat ik vrij van antidepressiva ben! 🎉 Na een traject van ongeveer zeven maanden ben ik klaar met het afbouwen. Op advies van de bedrijfsarts heb ik het nog iets langzamer gedaan, vooral het einde heb ik echt heel rustig gedaan maar het is gelukt! Niet meer elke ochtend met een spuitje een medicijn optrekken, in een glas water moeten mengen, goed roeren en op hoeven drinken, heerlijk! Sowieso ben ik een beetje anti medicijnen dus ik ben hier onwijs blij mee.

Wat ik met dit artikel probeer te zeggen: praat je nooit iets van een ander aan. Je weet zelf wat je wilt & jij moet vertrouwen hebben in jezelf en in je lijf. Als jij echt wilt afbouwen/stoppen met een medicijn en het is medisch verantwoord dan kun jij dat!

Warning: doe het altijd in overleg met je huisarts/specialist en nooit op eigen initiatief. Maak een duidelijk en goed afbouwschema. Neem contact op met je huisarts/specialist als het niet naar behoren gaat.

Liefs, Marlou.

Over auteur

Hallo, wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Als eerste zal ik mij even voorstellen. Ik ben Marlou Remeeus 28 jaar en woon in Santpoort-noord. Tm 2021 werkte ik fulltime als planner en verzorgende-IG in een verpleeghuis bij mij in de buurt. Daarnaast was/ben ik een fanatieke hardloopster. 15 oktober 2017 heb ik mijn eerste marathon gelopen in Amsterdam. De weken hier naartoe zie je onder het kopje ''road to my first marathon'' in het menu. Daarnaast heb ik een periode gezonde recepten gemaakt. Ik hoop met mijn website andere mensen te inspireren om een gezonde levensstijl te creëren. Omdat ik al 5 jaar met mijn lijf kwakkel staat dit helaas allemaal op een laag pitje. Momenteel ben ik vooral veel in het ziekenhuis te vinden om te kijken wat er loos is. Zodra ik daar meer over weet horen jullie dat van mij en dan is mijn doel om mijn website ook weer op te pakken. Welke content dat gaat zijn is nog even afwachten. Het liefste ga ik weer hardlopen maar dat is ook nog even spannend. Liefs Marlou