Ik hoor jullie vast denken: ”huh dit recept had je toch al gemaakt?” Dat klopt, maar ik heb de receptuur aangepast en vind dat hij wel weer in de spotlight gezet mag worden.
Wortels eet ik heel graag. Ik zal jullie een klein geheimpje verklappen. Vroeger vond ik het al leuk om boodschappen te doen en ik ging dan ook vaak mee met mijn moeder. Als we dan langs het groente vak liepen pakten ik vaak een wortel, woog deze af, plakte de stikker op een ander product of gaf hem aan mijn moeder. Van de wortel begon ik al snel te eten, ja in de winkel. Zodra we bij de kassa waren had ik de wortel vaak al op en keek de cassière heel gek als ze alleen de stikker kreeg. Wanneer ze dan vroeg waar de wortel was keek ik naar mijn buik en zei; daar!
De liefde voor wortels lijkt me vrij duidelijk zo! Natuurlijk moest ik hier een taart van maken. Het resultaat is meer dan perfect gelukt! Zo lekker, smaakvol en machtig! Handig want deze dame hoort bij team; always hungry.
Ingrediënten. Voor het beslag.
– 200gr speltmeel
– 200gr geraspte wortels
– 100ml kokosmelk
– 100gr dadels
– 40gr walnoten
– 16gr bakpoeder (1 zakje)
– 2 eieren
– 2el koek en speculaaskruiden
– 1tl kaneel
Voor de glazuurlaag
– 150gr roomkaas
– 200gr (5 flnke eetlepels) kokoskwark van campina*
– flinke scheut vanille extract
– walnoten
* Hou je niet van kokos of kan je er niet tegen? Vervang dan de kokoskwark door naturel kwark en voeg het sap van een halve citroen toe, laat de vanille extract dan achterwegen, je kan dan eventueel wat agavesiroop toevoegen.
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een taart vorm van 18cm met bakpapier.
2. Rasp de wortel en doe alle droge ingrediënten voor de taart in de keukenmachine en maal totdat alles goed is gemengd. Giet over in een beslaglegging.
3. Stop daarna de natte ingrediënten in de keukenmachine en maal totdat het één massa is. Vervolgens kiep je de (droge) inhoud van de beslag kom erbij en maal totdat alles is gemengd, het is dan een ‘dikke’ massa.
4. Giet het beslag in de taartvorm en zet voor 35min. in de oven.
5. Steek na 30min met een saté prikker in de taart, komt deze er schoon uit dan is hij gaar, is hij nog wat vochtig doe dezelfde stap dan weer na 5min totdat de saté prikker er droog uitkomt.
6. Laat nog 30min. in de oven staan met het deurtje open.
7. Vervolgens maak je glazuurlaag. Meng alle ingrediënten (behalve de walnoten) in een kom. Proef even of je het glazuur goed op smaak vindt. Voeg eventueel nog een kleine scheutje vanille aroma toe. Giet op de taart en als laatste gooi je de stukjes walnoten erover.
Bewaar de taart in de koelkast zodat de glazuurlaag mooi zijn dikke substantie houd.
Laten jullie weten hoe jullie hem vinden?
Liefs Marlou