Hardlopen Raceverslagen Road to my first marathon 2017

Marathon schema week 3/13 met de 7 v Santpoort & mijn eerste halve marathon

Mijn derde week van het schema stond in het teken van 2 wedstrijden; een 7km en een halve marathon.

Woensdag 7 van Santpoort
Deze wedstrijd heb ik vorig jaar voor de eerste keer gelopen en was gelijk mijn mooiste wedstrijd van het jaar. Hij word gelopen in het dorp waar mijn hele familie woont. Wat ik zo leuk vind aan deze wedstrijd is dat je 7 rondes van 1km loopt. Het hele parcours staat vol mensen, er word muziek gedraaid en iedereen moedigt je aan.
Sinds vorig jaar hebben ze er een nieuwe prijs voor de dames. Voorheen werd er altijd een prijs uitgereikt aan degene die de eerste ronden het snelste liep, maar omdat dat natuurlijk altijd een man is, en wij als vrouwen daar niet tegenop kunnen, hebben ze dat sinds vorig jaar ook voor de eerste vrouw gedaan. Deze heb ik vorig jaar gewonnen en wilden ik dit jaar natuurlijk verdedigen.

Bij de start zag ik al een snel meisje naast mij staan. Ik heb gevraagd wat zei wilden lopen en we kwamen tot dezelfde tijd, ik wist dus dat ik dit jaar wel concurrentie zou hebben in vergelijking tot vorig jaar waar ik ongeveer 20 seconden voorsprong op nummer 2 had.
Vanaf de start hebben we er een mooie strijd van gemaakt. In bocht 3 van de 4 heb ik het verschil gemaakt en dit heb ik vast kunnen houden tot de finish van ronde 1. Ik liep deze ronde in 3,28 wat 2sec van mijn PR op de 1000m op de baan af zit en finishte 5e overal, ik had dus maar 4 jongens voor mij!

Daarna heb ik rustig uitgelopen met de gedachten in mijn hoofd dat ik vrijdag de halve marathon zou lopen. Dit was ook afgesproken met de trainer.
Het was heerlijk om die 6 rondes van de sfeer te kunnen genieten en lekker op mijn gemakje uit te lopen. Eenmaal over de finish was ik ook eigenlijk helemaal niet moe. Ademhaling was zeer laag en benen voelden goed. Jammer genoeg heb ik wel de hele 7km in de regen gelopen. Eigenlijk wilden ik in een topje lopen maar heb op het laatste moment besloten toch een hemdje aan te doen. Ik was te bang dat ik kou zou vatten en iets van een verkoudheidje op zou lopen, wat ik natuurlijk niet kon hebben voor vrijdag.

Vrijdag 1/2 marathon
Voorheen was ik altijd erg actief overdag als ik ’s avonds een wedstrijd had om mijn benen los te lopen. Deze dag heb ik dat bewust niet gedaan. Ik heb mijn rust gepakt met de gedachte dat ik straks nog 21,1km moest lopen.

Op een race dag eet ik altijd veel koolhydraten om daar mijn energie voor de wedstrijd uit te halen, vooral voor de langere afstanden is dat nodig. Ook drink ik deze dagen extra water.

Ik heb ontbeten met, zoals gewoonlijk, een bak havermout met dadels, snack 1 was een goed bezig koekje van bolletje gemaakt van havermout met rood fruit. De lunch waren havermout pannenkoekjes met aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Snack 2 was een rijstwafel met kaas en hummus. Diner was pasta met kip, cherry tomaatjes en sla met als toetje een appel. En een uur voor de wedstrijd heb ik nog een halve banaan gegeten.

Lunch

Tijdens het inlopen voelden mijn benen al goed, ze voelden uitgerust en ik had geen pijntjes. Na de oefeningen stonden ze goed op spanning. Tot een uur voor de wedstrijd was ik best nerveus maar dat verdween tijdens het inlopen want het was een kleine wedstrijd en ik wilden voor mezelf lopen, ik ging mij niet bemoeien met de rest van de dames.
Van mijn trainer had ik het doel gekregen om 4.40/4.50 per kilometer te lopen en als ik kon mocht ik bij km 19 versnellen.
Toen eenmaal het startschot was geklonken renden we het Flevopark in, het parcours was goed aangegeven en het was een leuke route. Bij de start zei iemand dat we 2 rondes moesten, 1 kleinere en 1 grotere. Raar want op de site had ik gelezen dat we er 4 moesten wat ook uiteindelijk zo was. We begonnen met een grote ronden en kwamen na ongeveer 6km door. De eerste 2e en 3e km gingen net even een tikkeltje te snel (4,32 en 4,37) maar het ging nog heel ontspannen, ik had maar een paar dingen in mijn hoofd; schouders laag, ontspannen lopen en genieten.

Bij km 4 kwam een man mij voorbij die ik een km of 10 als haas heb gebruikt hij liep tussen de 4,46 en 4,49 wat voor mij een ontspannen pace was.

Op een gegeven moment was ik de tel kwijt (ik keek elke km op mijn horloge wat ik per km liep maar niet welke km het was) Ik dacht dat ik bij km 11 was maar toen zag ik op mijn klokje al 14,7 staan, wooo ik hoef dus nog maar 7km dacht ik. Op dat moment liep ik nog heel rustig, benen voelden lekker en ademhaling was rustig.

Einde van ronde 1

Vanaf dat moment ben ik voorbij mijn haas gelopen en ben ik iestje gaan versnellen wat ik niet had moeten doen. Bij km 17 kwam de man met de hamer en wilden mijn benen niet meer. Mijn tempo ging omlaag en het werd zwaar. Ik ging mijn linker heup voelen en wilden maar 1 ding; zo snel mogelijk bij de finish zijn. Bij km 19 kwamen 2 jongens voorbij die mij probeerde mee te krijgen maar het lukte écht niet meer. Uiteindelijk heb ik de laatste 500m nog wel iets kunnen versnellen en kwam ik met een tijd van 1.40,06 over de finish.

Einde van ronde 2

Toen ik aan kwam lopen de klok op 1.40 zag ik tikken dacht ik maar 1 ding; shit niet onder de 1,40 uur wat mijn doel was. Kort na de finish was daar dan ook vooral de teleurstelling, wat zijn nou 7 secondes? was ik nou maar niet versnelt bij die 14km en had ik maar, zoals mijn trainer had gezegd, gewacht tot de 19, eigenwijs was ik! Maar aan de andere kant moet ik wel tevreden zijn. Mijn eerste marathon uitgelopen en ik had in trainingen nog niet verder gelopen dan 15km. Uiteindelijk liep ik gemiddeld 4,45/km, de tijd die mijn trainer wilde. De volgende keer duik ik dik onder die 1.40 uur!

De dag erna is de blijdschap dus wel gekomen! Ik heb mijn eerste halve marathon gehaald! Ook kwam ik er toen pas achter dat ik tweede dame was en er een medaille uitreiking was, ik ben gelijk na de wedstrijd naar huis gegaan en heb deze daarom niet opgehaald.

Hoe was jullie week? En hebben jullie ook een wedstrijd gelopen?

Liefs Marlou

Over auteur

Hallo, wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Als eerste zal ik mij even voorstellen. Ik ben Marlou Remeeus 28 jaar en woon in Santpoort-noord. Tm 2021 werkte ik fulltime als planner en verzorgende-IG in een verpleeghuis bij mij in de buurt. Daarnaast was/ben ik een fanatieke hardloopster. 15 oktober 2017 heb ik mijn eerste marathon gelopen in Amsterdam. De weken hier naartoe zie je onder het kopje ''road to my first marathon'' in het menu. Daarnaast heb ik een periode gezonde recepten gemaakt. Ik hoop met mijn website andere mensen te inspireren om een gezonde levensstijl te creëren. Omdat ik al 5 jaar met mijn lijf kwakkel staat dit helaas allemaal op een laag pitje. Momenteel ben ik vooral veel in het ziekenhuis te vinden om te kijken wat er loos is. Zodra ik daar meer over weet horen jullie dat van mij en dan is mijn doel om mijn website ook weer op te pakken. Welke content dat gaat zijn is nog even afwachten. Het liefste ga ik weer hardlopen maar dat is ook nog even spannend. Liefs Marlou