Hardlopen Road to my first marathon 2017

Marathon schema week 5/13 met de eerste WUP wedstrijd.

Vanaf deze week heb ik 4 woensdagen achter elkaar een 7,5km wedstrijd in Assendelft. Namelijk de warming-up loop (WUP) voor de dam tot dam loop 16EM 17 september a.s.

Maandag
We begonnen de week met een lang programma, namelijk 20x200m met een redelijke pauze. Ik heb nog nooit zoveel tempo’s achter elkaar gedaan. Gelukkig is het maar 200m, nadeel dat, zoals eerder aangegeven, 200m voor mij meer moeite kost omdat ik geen sprintster ben, logisch anders loop ik natuurlijk geen marathon. Gelukkig hoefden ze niet mega snel, namelijk in 38 seconden.
Zoals gewoonlijk met sprintjes ging de eerste wat langzaam, deze gebruik ik altijd om te kijken wat voor tempo ik moet lopen. Hier de serie; 40 – 37,8 – 37,6 – 38,2 – 36,3 – 38,1 – 38,8 – 38,5 – 37,5 – 37,2 – 38,1 – 37 – 37,7 – 38,6 – 36,8 – 37,2 – 37,5 – 37,2 – 37,2 – 36,7. Met deze tijden mag ik dik tevreden mee zijn. Ze gingen snel maar de verzuring kwam niet, gelukkig hihi. Lekker ontspannen kunnen lopen dus.

week 5 maandag 20x200m.jpg


Woensdag
Vandaag stond de eerste WUP loop op de planning. Dit was de eerste keer dat ik aan deze wedstrijd mee deed maar wat ik hoorden was het vooral een hele gezellige loop. Met de uitslagen van vorig jaar zou ik in mijn categorie top 3 kunnen eindigen wat mij altijd nog meer motiveert.
Eenmaal ingelopen voelden de benen en het lichaam goed. Ik was ontspannen en had er zin in. Ik had al een vrouw zien lopen die vorig jaar nog op een 5km 1,5 minuut voor mij finishte, toen trainden ik nog voor de sprint. Een mooie haas dacht ik.
Eenmaal het start schot geklonken ging ze hard weg. De eerste km liep ik dan ook in 4.09, oepss een beetje te snel. Vanaf dat moment heb ik haar laten lopen en heb ik er mijn eigen race van gemaakt. De tweede t/m de vierde kilometer ging elke keer langzamer. Bij km 4 kwam een man mij voorbij die mij probeerde mee te gaan. Hier heb ik 3 km achter kunnen blijven maar bij de laatste 500m moest ik lossen. Uiteindelijk heb ik de laatste 200m nog een beetje aan kunnen zetten. Mijn benen voelden namelijk vanaf km 3 zwaar maar voor de rest, hartslag en lichamelijk gezien, kon ik wel sneller. Dit ging nog niet op mijn max. wat ik eindelijk een keer mocht. Uiteindelijk liep ik gemiddeld 4.25/km.  Volgende week wil ik een constant tempo van 4.20 proberen en als het de laatste km nog goed voelt dan aanzetten. Weer een les maar zeker niet ontevreden. Dit is echter voor mij ook ‘kort’. Ik kom na 8/9km op gang en ben dan niet meer te stoppen.

Vrijdag
Ik ben het weekend begonnen met de langste duurloop van de week; 15km. Uiteindelijk renden mijn moeder mij tegemoet, hebben we samen 7km gerend en toen ben ik weer omgekeerd naar huis waar zij al bijna thuis was. Deze training ging qua benen erg zwaar, ze voelden alles behalve ontspannen maar toch liep ik nog een gemiddelde pace van 5.11/km.

Ook wilden ik deze week beginnen met voeding tijdens het rennen. Ik heb bij Bever 3 Powergelletjes van Powerbar gekocht om te kijken of mijn maag dit goed verteerd. Bij de 50min, toen zat ik ongeveer op 9,5km, heb ik hem ingenomen. Het is een vrij simpele gel. Je opent hem en je kan het zo je mond in drukken van onderuit het zakje. Ook beviel de smaak mij wel. Ik had de cola met extra cafeïne. Ik was bang dat ik er erg misselijk van zou worden maar dat gebeurde gelukkig niet. Volgende week ga ik verder met de tropical fruit en de week erop de andere met black currant smaak. Wat voor voeding gebruiken jullie tijdens de marathon? Ik hoor van een banaan maar hier word ik altijd een beetje misselijk van.

week 5 vrijdag powerbar cola smaak.jpg

Zaterdag
Deze ochtend mocht ik 12km lopen. Ik ben met een klein ommetje naar mijn ronde van 10km gerend. Deze training ging heel makkelijk. Heb aan mijn techniek kunnen denken maar liep ook ontspannen. Met een gemiddelde pace van 5.05 mag ik zeer tevreden zijn. Heerlijk dat, na de slechte van gisteren, het vandaag weer heel goed ging. Dat bied vertrouwen. En aangezien ik de marathon, ik weet dat dat nog veel verder is, in deze pace wil lopen was ik hier erg blij mee.

Zondag
De laatste training van de week was een 10km met een aantal versnellingen. Deze probeer ik altijd midden in de loop te doen om de eerste paar km te gebruiken als inlopen. Als de benen erg stijf voelen ga ik na 1/1,5km even rekken maar dit was gelukkig niet het geval. Jammer genoeg ben ik sinds gisteravond verkouden en zit mijn hoofd erg verstopt.
Vanmorgen kwam mijn moeder bij mij om deze duurloop samen te doen. Omdat ik mij niet helemaal fit voelde heb ik tussen de versnellingen door heel rustig gerend. Dit was dus een makkelijke training. Ook te zien aan de gemiddelde hartslag, die was namelijk 139 wat voor mij erg laag is.
Liefs Marlou

Over auteur

Hallo, wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Als eerste zal ik mij even voorstellen. Ik ben Marlou Remeeus 28 jaar en woon in Santpoort-noord. Tm 2021 werkte ik fulltime als planner en verzorgende-IG in een verpleeghuis bij mij in de buurt. Daarnaast was/ben ik een fanatieke hardloopster. 15 oktober 2017 heb ik mijn eerste marathon gelopen in Amsterdam. De weken hier naartoe zie je onder het kopje ''road to my first marathon'' in het menu. Daarnaast heb ik een periode gezonde recepten gemaakt. Ik hoop met mijn website andere mensen te inspireren om een gezonde levensstijl te creëren. Omdat ik al 5 jaar met mijn lijf kwakkel staat dit helaas allemaal op een laag pitje. Momenteel ben ik vooral veel in het ziekenhuis te vinden om te kijken wat er loos is. Zodra ik daar meer over weet horen jullie dat van mij en dan is mijn doel om mijn website ook weer op te pakken. Welke content dat gaat zijn is nog even afwachten. Het liefste ga ik weer hardlopen maar dat is ook nog even spannend. Liefs Marlou