Hardlopen Road to my first marathon 2017

Marathon schema week 7/13 met de eerste 30km

Deze week stond in het teken van de derde WUP loop en de 30km trainingsloop.

Maandag
We zijn de week begonnen met 6x500m. Deze moest ik aardig doortrekken wat ik eigenlijk wel lekker vond. 500m is tenslotte zo voorbij, 1 en kwart rondje maar.
Vanaf tempo 1 ging het eigenlijk al lekker. De serie was dan ook binnen de tijd dat de trainer wilden namelijk; 1.45-1.50. Mijn serie; 1.50-1.47-1.48-1.45-1.46-1.47.
Zeer tevreden was ik na de 25km van gisteren.

Woensdag
Vandaag stond er weer een WUP op het programma, de derde van vier. Ik had me voorgenomen deze keer niet te snel te starten maar juist langzamer en als ik wat over had de laatste kilometer nog kon versnellen. Jammer genoeg werkten het weer niet echt mee, het was die dag met harde wind en héél veel regen weten jullie nog? Uiteindelijk mag ik over de eerste 5km tevreden zijn; 4.16-4.18-4.16-4.16-4.22. Helaas had ik vanaf de 5e kilometer volle wind tegen en aangezien ik helemaal solo liep ging mijn snelheid daarom ook snel achter. 4.23 & 4.36. De laatste 500m kon ik wel weer wat inhalen maar de tijd die ik wilde was niet meer haalbaar. Volgende week is de laatste dus dan hoop ik op minder wind. Dan kunnen er nog 20sec. af halen. Uiteindelijk liep ik nog 25sec. sneller dan 2 weken geleden en was mijn hartslag maar 172, dus wat dat betreft mag ik wel tevreden zijn.

Zaterdag
Na 2 rustdagen (wat ook wel even heerlijk was door de omstandigheden op het werk), mocht ik dé training van de week lopen; 30km in Amsterdam, georganiseerd door trainingslopen.nl. Dit is een organisatie die in de loop naar de Amsterdam marathon een aantal trainingslopen organiseert. Je begint met 15km, 20, 25 en twee keer 30 waarvan vandaag de eerste 30 was.
Ik had via via gehoord dat het heel goed georganiseerd is, je loopt een aantal rondes waarnaar je elke keer héél even stopt, hooguit 1/2min. Je kan dan wat drinken en eten, denk hierbij aan een stukje banaan, sportdrank en gewoon water. Waarnaar je vervolgens de volgende ronde loopt en dat in totaal met 5 rondes.
Toen ik eenmaal aankwam zag ik twee bordjes staan waar ik een beetje aan het twijfelen was; pace 5.15 of pace 5.30. Aangezien ik het van mijn trainer erg rustig aan moest doen, en met een klein overleg met de pacers daar, heb ik besloten om mij bij de 5.30 aan te sluiten. Het is de bedoeling dat je de lange duurlopen, in voor jou doen, een rustig tempo uit loopt. Deze trainingen hoef je niet voluit te lopen. Je loopt op vet verbranding en niet op snelheid.
Eenmaal weg voelden mijn benen erg zwaar, ik had wel een beetje gerekt maar niet erg veel. Gelukkig liepen we de eerste km rustig om er een beetje in te komen. Na de eerste ging het tempo wat omhoog wat wij vol hielden tot de eerste pauze, dit was ongeveer na 6km. Ik liep die 6km erg rustig en het lichaam begon steeds beter te voelen. Ik dronk een bekertje water en mierzoete sportdrank, wat ik de rondes daarna heb laten staan. De tweede ronden was een wat kleinere, denk zo een 4/5km. In de pauze die daarop volgde kregen we ook een stukje banaan. Laatst had ik 3 kwartier voor een wedstrijd nog een hele banaan gegeten wat mij slecht op de maag was gevallen. Ik werd er misselijk van en elke kilometer kwam die banaan steeds verder naar boven. Bij de training van vandaag waren het kleine stukjes, ik heb daarom uitgeprobeerd of mijn lichaam dit wel accepteerde en ja, wonder boven wonder ging dit goed! De rondes erop heb ik elke keer 2 stukjes gepakt. Dit gaf mij energie en het was heerlijk om even wat te eten. Voor de marathon neem ik dus zeker een banaan mee, dan eet ik hem wel niet gelijk in één keer op maar in delen.

Helaas stopten mijn horloge er na 14,1km mee, de batterij was leeg. Oh oh stom Marlou, de dag ervoor had ik nog gekeken en was hij 3/4e vol maar de dag erna stond er nog maar een klein streepje waar ik in de bus achter kwam. De volgende keer laat ik hem dus gewoon nog een keer op!
Na km 11 zag ik een dame naast me lopen waar ik aan de praat mee ben gegaan, we hebben heerlijk gekletst over van alles en nog wat. Zij liep hetzelfde tempo en ook vrij rustig. Elke keer wanneer we 1 of 2 kilometers waren opgeschoten meldde zei mij dit even wat ik erg prettig vond. We hebben samen verder gelopen tot het einde. Alleen 2km voor het einde hebben wij allebei even wat aangezet. Het ging nog zó ontspannen en wilden weten of wij dit nog in ons mars hadden. Eenmaal weer terug bij waar we begonnen waren zaten we op de 29,5km. Dit kan niet dachten wij, we wilden persé 30km. Daarom hebben we op een grasveld nog 500m gerend tot we écht aan de 30km zaten. Uiteindelijk deden we er 2.42,40uur over. In een pace van 5:25/km, met ik vermoed een gemiddelde hartslag van net onder of boven de 150. Tot de 14km zat die gemiddeld op 143. Mijn trainer wilden graag dat ik 2.40-2.50 liep dus een prima tijd! En vooral omdat het heel ontspannen ging. Ja in de eerste kilometers voelden mijn benen een beetje zwaar maar na de 5e was dit weg en heb ik heerlijk gelopen! Die hele dag liep ik dan ook met en big smile rond, ik heb maar wel mooi even dertig kilometer gerend, dertig kilometer wat een afstand in zo een tijd!

Zondag
Vandaag stond er een ‘herstelloopje’ van 8km op het schema. Echter werd dit geen herstelloopje maar liep ik gewoon dezelfde pace van gisteren. Mmm niet echt slim maar dit ging zo ontspannen.

Liefs Marlou

Over auteur

Hallo, wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Als eerste zal ik mij even voorstellen. Ik ben Marlou Remeeus 28 jaar en woon in Santpoort-noord. Tm 2021 werkte ik fulltime als planner en verzorgende-IG in een verpleeghuis bij mij in de buurt. Daarnaast was/ben ik een fanatieke hardloopster. 15 oktober 2017 heb ik mijn eerste marathon gelopen in Amsterdam. De weken hier naartoe zie je onder het kopje ''road to my first marathon'' in het menu. Daarnaast heb ik een periode gezonde recepten gemaakt. Ik hoop met mijn website andere mensen te inspireren om een gezonde levensstijl te creëren. Omdat ik al 5 jaar met mijn lijf kwakkel staat dit helaas allemaal op een laag pitje. Momenteel ben ik vooral veel in het ziekenhuis te vinden om te kijken wat er loos is. Zodra ik daar meer over weet horen jullie dat van mij en dan is mijn doel om mijn website ook weer op te pakken. Welke content dat gaat zijn is nog even afwachten. Het liefste ga ik weer hardlopen maar dat is ook nog even spannend. Liefs Marlou