Caken en taarten

Monchou taart

Mijn favoriete ongezonde taart is monchou taart. Mijn moeder maakte die vroeger heel erg vaak, vooral met verjaardagen stond deze altijd op tafel. Toen ik een jaar of 10/12 was aten wij elk weekend taart, vraag me niet waarom maar er stond elk weekend wel een ongezond baksel op taart. Misschien is het dan toch een familie ding dat bakken want mijn oma staat ook graag in de keuken. Echter ben ik de enige in de familie die zelf recepten bedenkt en gezond. Bij familie is het vaak gewoon met boter en suiker, niet erg want ook daar geniet ik van!

Deze taart wilde ik eigenlijk al enige tijd maken maar omdat het opstijven best veel tijd kost heb ik er een tijdje mee gewacht. Nu was ik namelijk 3,5 dag vrij dus had ik er mooi de tijd voor. En nee bereiden zelf is echt zo gedaan maar het opstijven vergt enige tijd en vooral geduld, als je niet lang genoeg wacht zakt de taart uit elkaar en dat wil je natuurlijk niet! Daar komt die hoor.

Verder is hij prima als ontbijt of recovery maaltijd te gebruiken door de proteïne en koolhydraten.

Ingrediënten
De bodem
– 300gr havermout
– 150gr dadels
– 4el agavesiroop of honing
– 4el kokosolie
– 2el speculaas & koekkruiden

Cheeselaag
– 1000gr magere franse kwark
– 4el agavesiroop of honing
– 4gr agar agar
– beetje water

Toplaag
– 500gr kersen, vers is het lekkerst maar diepvries kan natuurlijk ook
– 6el agave siroop of honing
– 4gr agar agar
– beetje water

Benodigheden
– springvorm van ongeveer 22cm.

Bereidingswijze
– Verwarm de oven voor op 170 graden en week de dadels 15min. in lauw water. Bekleed de springvorm met bakpapier.

De bodem
1. Stop eerst alle droge ingrediënten in een kom en roer alles goed door elkaar.
2. Vervolgens doe je na het weken van de dadels alle natte ingrediënten in de keukenmachine en zet je hem aan voor ongeveer 2 minuten of totdat alles goed is gemalen. Je mag geen stukjes dadel meer zien.
3. Vervolgens doe je de droge ingrediënten erbij en zet je hem aan totdat alles goed gemengd is.
4. Giet alles over in de springvorm en druk hard aan met een vochtige lepel of je handen.
5. Zet voor 15min. in de oven.

De cheeselaag
1. Wanneer de bodem goed is afgekoeld ga je met de volgende laag beginnen.
2. Meng in een kom de kwark en de agavesiroop.
3. Vervolgens gaan we met de agar agar aan de slag. Ik dacht altijd dat dit heel lastig is maar het is echt super simpel. Doe het poeder in een pannetje waar een laagje water van ongeveer 2cm hoogte in zit. Zet op hoog vuur en blijf vooral goed roeren. Je zult zien dat het erg snel kookt. Blijf doorroeren totdat je geen klonten of poeder meer ziet, dit zal een minuut of 2 duren.
4. Vervolgens giet je de kwark erbij en roer je het nog een minuut of 3/4 door.
5. Giet op de bodem en zet voor minimaal 4 uur in de koelkast. Is de laag nog niet helemaal stijf? Dan laat je hem nog 1/2 uurtjes staan. Ik zelf deed het 6 uur om er zeker van te zijn dat de laag goed stijf geworden was.

De toplaag
1. De laatste laag alweer. De agar agar word het zelfde bereid als hierboven dus. Doe het poeder in een pannetje waar een laagje water van ongeveer 2cm hoogte in zit. Zet op hoog vuur en blijf vooral goed roeren. Je zult zien dat het erg snel kookt. Blijf doorroeren totdat je geen klonten of poeder meer ziet, dit zal een minuut of 2 duren.
2. Wanneer je geen klonten meer ziet voeg je de kersen toe. Zet het vuur middel hoog en blijft zo een 4/5min. goed roeren. Let op dat de kersen niet breken. Het moet een beetje papperig worden.
3. Vervolgens voeg je de agavesiroop toe en zet je het nog 3min. op zacht vuur. Ook nu weer goed blijven voeren.
4. Giet de laatste laag op de taart en schuif weer voor zo een 4 uur in de koelkast. Ik heb hem nu een nachtje laten staan maar door de dunnere laag denk ik wel dat hij na 4 uur klaar is. Als je hem niet zoet genoeg vind zou je er nog agavesiroop over kunnen doen wanneer je hem serveert maar dat zal waarschijnlijk niet nodig zijn.
DSC_0012.JPG

Snel aanvallen zou ik zeggen! Geniet ervan en laat vooral weten of jullie hem ook zo lekker vinden. Zie je trouwens wel dat agar agar heel simpel is? Ik vind het veel makkelijker dan gelatine en het is weer een stukje plantaardiger. Dat is natuurlijk nog beter.

Liefs Marlou

Over auteur

Hallo, wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Als eerste zal ik mij even voorstellen. Ik ben Marlou Remeeus 28 jaar en woon in Santpoort-noord. Tm 2021 werkte ik fulltime als planner en verzorgende-IG in een verpleeghuis bij mij in de buurt. Daarnaast was/ben ik een fanatieke hardloopster. 15 oktober 2017 heb ik mijn eerste marathon gelopen in Amsterdam. De weken hier naartoe zie je onder het kopje ''road to my first marathon'' in het menu. Daarnaast heb ik een periode gezonde recepten gemaakt. Ik hoop met mijn website andere mensen te inspireren om een gezonde levensstijl te creëren. Omdat ik al 5 jaar met mijn lijf kwakkel staat dit helaas allemaal op een laag pitje. Momenteel ben ik vooral veel in het ziekenhuis te vinden om te kijken wat er loos is. Zodra ik daar meer over weet horen jullie dat van mij en dan is mijn doel om mijn website ook weer op te pakken. Welke content dat gaat zijn is nog even afwachten. Het liefste ga ik weer hardlopen maar dat is ook nog even spannend. Liefs Marlou